Moliūgų kompotas

Moliūgai virtuvėje yra labai įvairiai naudojama daržovė. Tačiau kartais jų būna tiek daug, kad tenka pasukt galvą kaip sudoroti visą derlių. Vienas iš konservavimo būdų – moliūgų kompotas. Gal pavadinimas ir nelabai tikslus, nes patys moliūgai čia yra tik kaip užpildas, o kompotui skonį suteikia įvairiausi priedai. 
Taigi, imamas sunokęs moliūgas, nuplaunamas, nulupama žievė, išimamos sėklos. Minkštimas supjaustomas smulkiais griežinėliais arba kubeliais, arba kokių įmantresnių formų gabalėliais. Suberiamas į gerai išplautus ir iškaitintus stiklainius.
Kaip priedus galima naudoti svarainių griežinėlius, obuolių daleles, kitus vaisius ar net gi uogas. Galima dėti prieskonių, pavyzdžiui, šiek tiek cinamono. Su dalių proporcijomis galima eksperimentuoti kiek tik širdis geidžia, tačiau kiekvieną kartą šis kompotas net gi iš tų pačių dalių gausis kitoks.
Taigi, supjaustyti moliūgų gabaliukai ir, pavyzdžiui, svarainių griežinėliai dedami į stiklainius, užpildant jų trečdalį (ar net pusę, bet ne daugiau).
Užverdamas sirupas. Vienam litrui vandens – viena kaupina stiklinė cukraus. Sirupas užverdamas ir  pilamas į stiklainius su moliūgais. Palaukiama kol atšals. Tada nupilama, vėl užverdama. Antrą kartą užviręs sirupas pilamas į stiklainius, o jie sandariai uždaromi. 
Šis kompotas yra ganėtinai saldus, todėl prieš geriant jį reikės praskiesti. O moliūgų gabalėliai prisitrauks kartu sudėtų vaisių skonio bei kvapo ir atrodys kaip nežinomi egzotiniai vaisiai.
 
Skanaus!
Šeimininkė Eugenija Mackevičienė